The Duke’s Room


Opening off the landing, to the west, is a pair of connecting rooms, the larger of which may originally have been conceived by Soane as a library. There is however, no evidence that it was ever used as such and it has by tradition been known as the “Duke’s Room” suggesting that the pair of rooms were used as bedroom and anteroom by the head of the family when visiting from Stowe.

The room is furnished in the French 18th century style. On the wall between the windows a large circular painting in the style of Boucher. Four smaller paintings by an unknown French artist represent the four seasons. The chandelier is Venetian, the porcelain mirror and matching wall sconces Meissen. The carpet is an early 19th century Aubusson. The former ante-room has now been assimilated into the first floor flat.